Skip to main content

Lagningar

Lagning av tand, eller tandfyllningar som det också kallas, är en vanlig tandvårdsbehandling för att åtgärda kariesangrepp eller mindre skador på tänderna. Vid en tandfyllning avlägsnar tandläkaren den skadade delen av tanden och fyller sedan ut hålet med en tandfärgad fyllningsmassa.

Fyllningsmaterialet kan vara av olika typer, inklusive amalgam, komposit, glasionomer och keramik. Valet av fyllningsmaterial beror på flera faktorer, som platsen för hålet, storleken på hålet, kostnad och personliga preferenser.

Efter en tandfyllning kan tanden kännas öm och känslig, men detta brukar försvinna efter några dagar. Det är viktigt att ta hand om tanden efteråt genom att borsta och använda tandtråd regelbundet och besöka tandläkaren för regelbundna kontroller och rengöringar.

Om en tand har ett stort kariesangrepp som har påverkat tandens nerv, kan det behövas en rotfyllning istället för en vanlig tandfyllning. En rotfyllning är en mer omfattande behandling som involverar att ta bort tandens nerv och fylla ut tanden med ett speciellt fyllningsmaterial.