Proteser

Proteser är en viktig del av modern tandvård och används för att ersätta förlorade eller skadade tänder.

Om proteser

Proteser är en viktig del av modern tandvård och används för att ersätta förlorade eller skadade tänder.

Dessa dentala apparater har utvecklats och förbättrats avsevärt under årens lopp och har blivit en avgörande del av tandvårdsbehandlingen för patienter som lider av tandavvikelser eller förlorade tänder av olika anledningar. I den här artikeln ska vi utforska olika aspekter av proteser, inklusive olika typer av proteser, deras funktion och fördelar samt den senaste teknologin inom området.

Typer av proteser:

Det finns två huvudtyper av proteser: avtagbara och fasta proteser.

  1. Avtagbara proteser: Dessa är proteser som kan tas bort och sättas på plats av patienten själv eller av tandläkaren. De används oftast när en eller flera tänder saknas och kan vara hel- eller delproteser. Helproteser ersätter alla tänder i en tandrad, medan delproteser används när bara några tänder saknas. Avtagbara proteser kan vara tillverkade av olika material, inklusive akryl eller metallramar.
  2. Fasta proteser: Dessa proteser är permanent fästa i munnen och kan inte tas bort av patienten. De används vanligtvis när en eller flera tänder saknas och kan vara i form av kronor, broar eller implantat. Kronor används för att täcka och stärka en enda tand, medan broar används för att ersätta en eller flera förlorade tänder genom att förankras i de intilliggande tänderna. Implantat är små skruvar som sätts in i käkbenet och fungerar som konstgjorda tandrötter, på vilka proteser kan fästas.


Funktion och fördelar av proteser:

Proteser har flera viktiga funktioner och fördelar:

  1. Tuggförmåga: Protetiska apparater återställer patientens förmåga att tugga mat ordentligt, vilket är avgörande för matsmältningen och övergripande hälsa.
  2. Estetik: Proteser förbättrar utseendet genom att ersätta förlorade eller skadade tänder, vilket ökar självförtroendet och självkänslan hos patienterna.
  3. Tal: Tänder spelar en viktig roll i vår förmåga att prata tydligt. Proteser hjälper till att upprätthålla normalt tal genom att fylla ut luckor i tandraden.
  4. Skydd för kvarvarande tänder: Fasta proteser som kronor och broar kan användas för att skydda och stärka återstående naturliga tänder.
  5. Bevarande av käkbenet: Implantatbaserade proteser stimulerar käkbenet och förhindrar nedbrytning och förlust av benmassa som kan följa med förlorade tänder.
  6. Lätt underhåll: Avtagbara proteser är lätta att rengöra och underhålla, medan fasta proteser kräver minimalt underhåll och har en lång livslängd.
Removable prostheses at Tandhälsan A6 Jönköping

Kontakta oss om proteser

Ring oss eller boka en tid hos oss så hjälper vi dig med befintliga eller nya proteser.

Din tandläkare i Jönköping som ger dig tandvård med omsorg.


Tandhälsan A6 Jönköping AB Batterigatan 11 553 05 Jönköping


Öppettider

Måndag - Torsdag 08:00-17:00

Fredag 08:00-14:00

Lördag - Söndag Stängd

Semesterstängt

Vi vill informera våra kära patienter att Tandhälsan A6 Jönköping kommer att ha semesterstängt under veckorna 26, 27, 30 och 31. Vi har öppet som vanligt under veckorna 28 och 29.

Vi önskar er alla en härlig sommar!

Telefontider

Måndag - Torsdag 07:00-17:00

Fredag 07:00-14-00Ombokning och avbokning

Använd mina sidor eller kontakta oss via telefon. Återbud meddelas senast 24 timmar innan bokad tid. Uteblivet besök debiteras 500 kr.

Försäkringskassan

Vi är anslutna till försäkringskassan.


© Tandhälsan A6 Jönköping AB | Patientinformation | Integritetspolicy

Scroll to Top