036-440 09 00

Rotbehandling / Rotfyllning

Om rotbehandling / rotfyllning

Rotbehandling, även känt som endodontisk behandling, är en viktig tandvårdsprocedur som utförs för att rädda en skadad eller infekterad tand. Denna procedur är ofta nödvändig när pulpan, den inre delen av tanden som innehåller nervvävnad och blodkärl, har blivit skadad på grund av karies, trauma eller andra dentala problem. Rotbehandling syftar till att avlägsna den skadade vävnaden och rengöra och försegla tandens inre utrymme för att förhindra ytterligare infektioner och bevara tanden.


Här är en detaljerad beskrivning av rotbehandling och dess olika steg:


Diagnos och förberedelse: Innan rotbehandlingen påbörjas utför tandläkaren en noggrann undersökning av patientens tand och tar röntgenbilder för att bedöma omfattningen av skadan och bestämma om rotbehandling är nödvändig. Om det konstateras att rotbehandling är den bästa lösningen, förbereder tandläkaren patienten genom att informera om proceduren och administrera lokalbedövning för att säkerställa att patienten är smärtfri under hela behandlingen.


Åtkomst till pulprummet: Tandläkaren börjar med att borra en liten öppning i tandens krona, den synliga delen av tanden. Detta ger tillgång till pulprummet där den infekterade pulpan finns.


Avlägsnande av skadad pulpa: Tandläkaren tar bort den infekterade eller skadade pulpan med hjälp av specialverktyg som kallas filer och skrapor. Detta steg är avgörande för att eliminera infektionen och förhindra att den sprids vidare.


Rengöring och desinficering: Efter att pulpan har tagits bort rengör tandläkaren noggrant pulprummet för att säkerställa att inga bakterier eller föroreningar kvarstår. Detta görs med hjälp av sköljning med desinficerande lösningar.


Fyllning och försegling: När pulprummet är helt rent och torrt fyller tandläkaren utrymmet med ett speciellt material som kallas guttaperka. Därefter förseglas tanden noggrant för att förhindra framtida infektioner. Oftast används en tandfärgad fyllning eller en tandkrona för att förstärka tandens struktur, särskilt om den är svag efter rotbehandlingen.


Uppföljning och eftervård: Efter rotbehandlingen bör patienten vara medveten om att tanden kan vara känslig en tid efter proceduren. Tandläkaren kan rekommendera smärtstillande medel och ge råd om hur man tar hand om den behandlade tanden. Det är också viktigt att följa upp med tandläkaren för att säkerställa att tanden läker korrekt och är fri från infektion.


Rotbehandling är en effektiv metod för att bevara en annars förlorad tand och undvika behovet av att dra ut den. Att behålla sin naturliga tand är alltid att föredra, och rotbehandling gör det möjligt. Det är en relativt smärtfri och skonsam procedur med hjälp av moderna tekniker och bedövning.

Root canal treatment at Tandhälsan A6 Jönköping

Boka tid idag

Att söka tidig vård om du upplever tandvärk eller obehag i din tand kan vara avgörande för att rädda tanden och återställa din oral hälsa. Boka tid hos oss idag.

Din tandläkare i Jönköping som ger dig tandvård med omsorg.


Tandhälsan A6 Jönköping AB Batterigatan 11 553 05 Jönköping


Öppettider

Måndag - Torsdag 08:00-17:00

Fredag 08:00-14:00

Lördag - Söndag Stängd

Semesterstängt

Vi vill informera våra kära patienter att Tandhälsan A6 Jönköping kommer att ha semesterstängt under veckorna 26, 27, 30 och 31. Vi har öppet som vanligt under veckorna 28 och 29.

Vi önskar er alla en härlig sommar!

Telefontider

Måndag - Torsdag 07:00-17:00

Fredag 07:00-14-00Ombokning och avbokning

Använd mina sidor eller kontakta oss via telefon. Återbud meddelas senast 24 timmar innan bokad tid. Uteblivet besök debiteras 500 kr.

Försäkringskassan

Vi är anslutna till försäkringskassan.


© Tandhälsan A6 Jönköping AB | Patientinformation | Integritetspolicy

Scroll to Top