Protetik

Om protetik

Kronor

En tandkrona är en tandvårdsprotes som används för att täcka en skadad, försvagad eller trasig tand. En tandkrona täcker hela tanden, från tandens yta till dess rot, och kan hjälpa till att återställa tandens funktion och utseende.

Tandkronor kan vara tillverkade av olika material, inklusive metalllegeringar, porslin, keramik eller en kombination av dessa material. Valet av material beror på flera faktorer, inklusive vilken tand som ska täckas, hur mycket av tanden som behöver täckas och patientens personliga preferenser.

För att sätta på en tandkrona, tar tandläkaren först bort en del av den skadade tanden och sedan tar en avtryck av tanden för att göra en skräddarsydd krona. Därefter sätter tandläkaren fast kronan på tanden med hjälp av tandcement.

Efter att ha fått en tandkrona är det viktigt att ta hand om den genom att borsta och använda tandtråd regelbundet och besöka tandläkaren för regelbundna kontroller och rengöringar. Om en tandkrona behöver repareras eller bytas ut, bör du kontakta din tandläkare för råd och behandling.

Broar

Tandbro är en avancerad tandprotes som används för att ersätta en eller flera saknade tänder. En tandbro består av en eller flera konstgjorda tänder som fästs till angränsande tänder på varje sida av det saknade utrymmet.

För att en tandbro ska kunna fästas, behöver tandläkaren slipa ner de angränsande tänderna lite så att brofästena kan sättas fast ordentligt. Därefter skapas en form av tänderna som ska ersättas, och baserat på den formen tillverkas en individuellt anpassad tandbro i tandteknisk laboratorium.

En tandbro kan vara gjord av olika material, till exempel porslin, keramik eller metall. Valet av material beror på flera faktorer, inklusive kostnad, estetiska önskemål och hur mycket tryck som brokonstruktionen förväntas utsättas för.

Fördelarna med en tandbro är att det kan återställa tuggförmågan, förbättra utseendet på dina tänder och ansikte, och även bidra till att fördela tuggtrycket på de angränsande tänderna. En nackdel med tandbroar är att slipning av de angränsande tänderna kan försvaga dem, och att tandbroar kräver extra rengöring för att hålla dem friska och fräscha.

Skalfasader

Skalfasader, även kända som tandfasader, är tunna skikt av tandkeramik eller ett annat liknande material som placeras på framsidan av en tand för att förbättra dess utseende. Skalfasader används ofta för att täcka missfärgningar, ojämnheter, sprickor eller andra kosmetiska problem med tänderna.

För att sätta in skalfasader, börjar tandläkaren vanligtvis med att avlägsna en tunn skikt av tandens yttre lager för att skapa plats för skalfasaderna. Sedan tas avtryck av tanden, som skickas till ett tandtekniskt laboratorium för att tillverka skalfasaderna. Under tiden kan tillfälliga skalfasader placeras på tanden för att skydda den.

När de permanenta skalfasaderna är klara, placeras de på tanden och justeras för att säkerställa ett korrekt bett och utseende. Sedan fäster tandläkaren skalfasaderna på plats med ett starkt bindemedel.

Skalfasader kräver vanligtvis inte mycket underhåll och kan hålla i många år med korrekt tandhygien och regelbundna tandläkarbesök. De kan också ha en fördel förutom att förbättra tandernas utseende, eftersom de kan stärka och skydda tänderna från ytterligare skador och nötning.

Prosthetics at Tandhälsan A6 Jönköping

Kontakta oss om protetik

Ring oss eller boka en tid hos oss så hjälper vi dig med befintliga eller nya kronor och broar.

Din tandläkare i Jönköping som ger dig tandvård med omsorg.


Tandhälsan A6 Jönköping AB Batterigatan 11 553 05 Jönköping


Öppettider

Måndag - Torsdag 08:00-17:00

Fredag 08:00-14:00

Lördag - Söndag Stängd

Semesterstängt

Vi vill informera våra kära patienter att Tandhälsan A6 Jönköping kommer att ha semesterstängt under veckorna 26, 27, 30 och 31. Vi har öppet som vanligt under veckorna 28 och 29.

Vi önskar er alla en härlig sommar!

Telefontider

Måndag - Torsdag 07:00-17:00

Fredag 07:00-14-00Ombokning och avbokning

Använd mina sidor eller kontakta oss via telefon. Återbud meddelas senast 24 timmar innan bokad tid. Uteblivet besök debiteras 500 kr.

Försäkringskassan

Vi är anslutna till försäkringskassan.


© Tandhälsan A6 Jönköping AB | Patientinformation | Integritetspolicy

Scroll to Top