036-440 09 00

Tandläkarundersökning - Grundlig undersökning för optimal munhälsa

Friska tänder

Om behandlingen

En undersökning inom tandvård är en viktig del av den övergripande vårdprocessen som syftar till att bedöma och övervaka patientens oralhälsa. Denna process är avgörande för att förebygga, diagnostisera och behandla tand- och munrelaterade problem. I det här avsnittet kommer vi att utforska vad en tandvårdsundersökning innebär, varför den är viktig och vilka vanliga steg som ingår i en sådan undersökning.

Syftet med en undersökning

En tandläkare undersökning, ofta förkortad som TUV, har flera huvudsakliga syften:

 1. Förebyggande: Tandläkare undersökningar är avgörande för att förebygga tandproblem. Genom att regelbundet granska patientens oralhälsa kan tandläkaren eller tandhygienisten upptäcka och åtgärda potentiella problem i ett tidigt skede innan de blir allvarliga.
 2. Diagnostik: En viktig del av TUV är att identifiera och diagnostisera eventuella oralhälsoproblem. Det kan inkludera karies, tandköttsjukdomar, skador på tänderna, infektioner och andra problem. Diagnosen baseras på både en visuell inspektion och användning av olika diagnostiska verktyg som röntgenbilder.
 3. Behandlingsplanering: När eventuella problem har identifierats under undersökningen, skapar tandläkaren en behandlingsplan som kan inkludera åtgärder som fyllningar, rotfyllningar, tandutdragningar eller andra ingrepp. En noggrann och individuell behandlingsplan är avgörande för att återställa patientens oralhälsa.
 4. Utbildning och rådgivning: Tandläkaren eller tandhygienisten kan använda undersökningen som en möjlighet att utbilda och rådgiva patienten om oralvård. De kan ge tips om borstningsteknik, användning av tandtråd, munsköljning och andra sätt att upprätthålla god munhälsa.

Vanliga steg i en tandläkare undersökning

Tandvårdsundersökningar kan variera något beroende på kliniken och patientens specifika behov, men det finns några vanliga steg som vanligtvis ingår:

 1. Anamnes: Undersökningen börjar ofta med en anamnes där patienten ombeds att dela sin medicinska historia och eventuella specifika problem eller oro gällande sin munhälsa. Detta är viktigt eftersom tidigare sjukdomar eller medicineringar kan påverka oralhälsan.
 2. Visuell inspektion: Tandläkaren eller tandhygienisten kommer att utföra en visuell inspektion av patientens mun. Detta inkluderar att granska tänderna, tandköttet, tungan och andra orala vävnader för att leta efter eventuella avvikelser, karies, inflammation eller andra problem.
 3. Röntgenbilder: I vissa fall kan röntgenbilder vara nödvändiga för att få en mer detaljerad bild av patientens oralhälsa. Röntgenbilder kan avslöja problem som inte är synliga vid en visuell inspektion, såsom karies mellan tänderna eller problem med käkbenet.
 4. Tandstädning: Efter att ha bedömt patientens oralhälsa kommer tandhygienisten vanligtvis att utföra en noggrann tandstädning för att avlägsna plack och tandsten. Detta är en viktig del av att förebygga tandköttsjukdomar och andra problem.
 5. Undersökning av bettet: Tandläkaren kan också utvärdera patientens bett för att se om det finns problem med tändernas position eller bettrelaterade problem som kan kräva korrigering.
 6. Diskussion och rådgivning: Efter att ha slutfört undersökningen diskuterar tandläkaren eller tandhygienisten resultaten med patienten. De kan ge råd om hur man förbättrar sin munvård och föreslå eventuell behandling som kan vara nödvändig.

Vikten av regelbundna tandläkare undersökningar

Att genomgå regelbundna undersökningar är avgörande för att upprätthålla god oralhälsa. Här är några skäl till varför detta är viktigt:

 1. Förebyggande: Genom att fånga eventuella problem i ett tidigt skede kan tandvårdsundersökningar förhindra att små problem blir stora och kostsamma.
 2. Bevarande av tänder: En tidig diagnos och behandling kan hjälpa till att bevara dina naturliga tänder, vilket är viktigt för tuggfunktion och utseende.
 3. Minska smärta och obehag: Obehandlade oralhälsoproblem kan leda till smärta och obehag. Genom att ta hand om dessa problem i tid kan du undvika onödigt lidande.
 4. Förbättra livskvaliteten: God oralhälsa är inte bara viktig för din fysiska hälsa, utan den kan också påverka din självkänsla och livskvalitet. Att ha ett vackert och friskt leende kan öka ditt självförtroende och sociala välbefinnande.
 5. Förebyggande av allmänna hälsoproblem: Forskning har visat att det finns en koppling mellan dålig oralhälsa och allmänna hälsoproblem som hjärtsjukdomar och diabetes. Genom att ta hand om din munhälsa kan du minska risken för sådana problem.
Examination at Tandhälsan A6 Jönköping

Boka din behandling idag

Tandvårdsundersökning en grundläggande och nödvändig del av din munhälsa. Undersökningen är ett tillfälle att förebygga, diagnostisera och behandla oralhälsoproblem samtidigt som patienten får utbildning och rådgivning om att bibehålla god munvård.

Din tandläkare i Jönköping som ger dig tandvård med omsorg.


Tandhälsan A6 Jönköping AB Batterigatan 11 553 05 Jönköping


Öppettider

Måndag - Torsdag 08:00-17:00

Fredag 08:00-14:00

Lördag - Söndag Stängd

Semesterstängt

Vi vill informera våra kära patienter att Tandhälsan A6 Jönköping kommer att ha semesterstängt under veckorna 26, 27, 30 och 31. Vi har öppet som vanligt under veckorna 28 och 29.

Vi önskar er alla en härlig sommar!

Telefontider

Måndag - Torsdag 07:00-17:00

Fredag 07:00-14-00Ombokning och avbokning

Använd mina sidor eller kontakta oss via telefon. Återbud meddelas senast 24 timmar innan bokad tid. Uteblivet besök debiteras 500 kr.

Försäkringskassan

Vi är anslutna till försäkringskassan.


© Tandhälsan A6 Jönköping AB | Patientinformation | Integritetspolicy

Scroll to Top