Tandimplantat, implantat

Tandimplantat

Om tandimplantat

Implantat inom tandvården är en avancerad och effektiv metod för att ersätta förlorade eller skadade tänder. Dessa små, skruvliknande strukturer, vanligtvis tillverkade av titan eller titanlegeringar, fungerar som konstgjorda tandrötter som implanteras i käkbenet för att ge en stabil grund för att fästa en tandprotes, krona, brygga eller en annan tandersättning.

Implantat har revolutionerat tandvården genom att erbjuda en hållbar, långvarig och naturlig lösning för att återställa patienters tuggförmåga och estetik. Här ska vi utforska olika aspekter av tandimplantat, inklusive deras fördelar, procedurer, vård och underhåll samt kostnader.

Fördelar med tandimplantat:

 1. Naturlig utseende och känsla: Implantat ser och känns mycket naturliga, vilket ger patienter självförtroende i deras leende och tuggförmåga.
 2. Hållbarhet: Tandimplantat är konstruerade för att vara permanenta och kan potentiellt hålla hela livet om de sköts ordentligt.
 3. Bibehållande av käkben: När en tand saknas, kan käkbenet börja brytas ner med tiden. Implantat hjälper till att bevara käkbenets struktur.
 4. Förbättrad tuggförmåga: Implantat ger en starkare och mer stabil grund för att tugga än avtagbara proteser, vilket resulterar i en bättre tuggförmåga och förmågan att njuta av en varierad kost.
 5. Bättre tal: Eftersom implantaten sitter fast i käkbenet, påverkar de inte patientens talförmåga på samma sätt som löstagbara proteser kan göra.
 6. Förhindrande av tandvandring: När en tand saknas, kan intilliggande tänder börja röra sig för att fylla tomrummet. Implantat hindrar detta och bibehåller tandradens korrekta position.
 7. Minskad påverkan på intilliggande tänder: I motsats till bryggor, som kräver att intilliggande tänder slipas ned, påverkar implantat inte de befintliga tänderna negativt.
 8. Enkelt underhåll: Implantat kräver ingen särskild vård utöver regelbunden tandborstning, tandtråd och tandläkarbesök.

Procedurer för att få tandimplantat:

Att få tandimplantat kräver vanligtvis flera steg:

 1. Första konsultation: Under den första konsultationen utvärderar tandläkaren patientens tandhälsa och käkbenets tillstånd för att avgöra om implantat är lämpliga.
 2. Implantatinsättning: Om patienten anses vara en bra kandidat, utförs själva implantatinsättningen. Detta innebär att tandläkaren skruvar in implantatet i käkbenet under lokalbedövning. Efter ingreppet kan det ta flera månader för implantatet att integreras i benet i en process som kallas osseointegration.
 3. Anbringning av implantatkrona: Efter osseointegration fästs en krona på implantatet. Kronan är specialtillverkad för att matcha patientens befintliga tänder och ge ett naturligt utseende.

Vård och underhåll av tandimplantat:

Tandimplantat kräver inte mycket mer vård än dina naturliga tänder. Här är några grundläggande riktlinjer för att hålla dina implantat i toppskick:

Daglig tandborstning och tandtråd: Fortsätt att borsta och använda tandtråd regelbundet runt dina implantat, precis som du skulle med dina naturliga tänder.

 1. Regelbundna tandläkarbesök: Besök din tandläkare för regelbundna kontroller och rengöringar. De kan övervaka implantatens hälsa och identifiera eventuella problem i ett tidigt skede.
 2. Undvik tobaksprodukter: Rökning och tuggtobak kan öka risken för implantatproblem. Att undvika tobak är fördelaktigt för implantatens långsiktiga framgång.
 3. Försiktighet med tuggbelastning: Undvik att använda dina tänder för att öppna förpackningar eller bita på hårda föremål. Implantaten är starka, men överdriven tuggbelastning kan orsaka skada.


Kostnader för tandimplantat:

Kostnaden för tandimplantat kan variera beroende på flera faktorer, inklusive antalet implantat som krävs, implantatets placering och den valda tandläkarens prissättning. Generellt sett kan tandimplantat vara en investering, men deras hållbarhet och fördelar gör dem ofta väl värda kostnaden.

I allmänhet är tandimplantat en betydande innovation inom tandvården som har förbättrat livskvaliteten för många människor som har förlorat sina tänder. Denna lösning erbjuder en varaktig och estetiskt tilltalande metod för att återställa tuggförmåga och självförtroende. För att lära dig mer om implantat och om de är rätt för dig, är det bäst att rådfråga en erfaren tandläkare som kan erbjuda skräddarsydd rådgivning baserat på dina specifika behov och mål.

Implants at Tandhälsan A6 Jönköping

Boka konsultation för tandimplantat

Ring oss eller boka en tid hos oss så hjälper vi dig.

Din tandläkare i Jönköping som ger dig tandvård med omsorg.


Tandhälsan A6 Jönköping AB Batterigatan 11 553 05 Jönköping


Öppettider

Måndag - Torsdag 08:00-17:00

Fredag 08:00-14:00

Lördag - Söndag Stängd

Semesterstängt

Vi vill informera våra kära patienter att Tandhälsan A6 Jönköping kommer att ha semesterstängt under veckorna 26, 27, 30 och 31. Vi har öppet som vanligt under veckorna 28 och 29.

Vi önskar er alla en härlig sommar!

Telefontider

Måndag - Torsdag 07:00-17:00

Fredag 07:00-14-00Ombokning och avbokning

Använd mina sidor eller kontakta oss via telefon. Återbud meddelas senast 24 timmar innan bokad tid. Uteblivet besök debiteras 500 kr.

Försäkringskassan

Vi är anslutna till försäkringskassan.


© Tandhälsan A6 Jönköping AB | Patientinformation | Integritetspolicy

Scroll to Top